Filologia angielska

Strona kierunku: https://wh.uwm.edu.pl/anglistyka

 

Efekty uczenia się dla kierunku Filologia angielska

1. Przyporządkowanie kierunku studiów do dziedzin/y nauki i dyscyplin/y naukowych/ej lub dziedzin/y sztuki i dyscyplin/y artystycznych/ej: kierunek przyporządkowano do dziedziny nauk humanistycznych, dyscyplin naukowych: językoznawstwo (60%), literaturoznawstwo (30%), wiedza o kulturze i religii (10%); dyscyplina naukowa wiodąca: językoznawstwo.
2. Profil kształcenia: ogólnoakademicki.
3. Poziom kształcenia i czas trwania studiów/liczba punktów ECTS: studia drugiego stopnia (4 semestry) - 120 ECTS.
4. Numer charakterystyki poziomu Polskiej Ramy Kwalifikacji – 7.
5. Absolwent: posiada szeroką wiedzę z zakresu językoznawstwa i literaturoznawstwa oraz współczesnej kultury angielskiego obszaru językowego, a także pogłębioną, specjalistyczną wiedzę w wybranej dyscyplinie (językoznawstwo, literaturoznawstwo, kulturoznawstwo), do której przyporządkowano kierunek; zna metodologię badań naukowych oraz rozumie i potrafi analizować zjawiska zachodzące w wybranej dyscyplinie naukowej; posiada umiejętności miękkie w zakresie komunikacji z osobami z różnych kręgów kulturowych, świadomego uczestniczenia w akcie komunikacji , planowania i organizowania pracy własnej i w grupie, prowadzenia debat oraz wystąpień publicznych w języku angielskim. Zna techniki i strategie przekładu i potrafi tłumaczyć teksty o zróżnicowanym stopniu trudności w parze językowej polski-angielski, kreatywnie rozwiązując trudności. Legitymuje się kompetencjami językowymi na poziomie C2 według Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Może podjąć pracę w biurach tłumaczeniowych oraz instytucjach kultury, urzędach państwowych, fundacjach, instytucjach oświatowych, redakcjach mediów wszystkich rodzajów, wydawnictwach, przedsiębiorstwach branży reklamowej, Public Relations, instytucjach usługowych oraz jednostkach, gdzie wymagana jest umiejętność posługiwania się językiem angielskim w stopniu zaawansowanym, tłumaczenia oraz analizy, interpretacji, tworzenia i edycji tekstów w języku angielskim.
5.1 Tytuł zawodowy nadawany absolwentom: magister.
6. Wymagania ogólne. Do uzyskania kwalifikacji drugiego stopnia wymagane jest osiągnięcie wszystkich efektów uczenia się.

PRAKTYKA:

Praktyka zawodowa
Cel kształcenia: wyrobienie umiejętności składających się na kwalifikacje zawodowe osoby posługującej się językiem angielskim (w zakresie użycia języka angielskiego w sytuacjach profesjonalnych), kształtowanie odpowiedniego stosunku do pracy zawodowej i obowiązków z nią związanych.
Treści merytoryczne: komunikowanie się (zależnie od potrzeb pisemne lub ustne) w instytucjach, w których posługiwanie się językiem angielskim wynika z codziennych zadań danej instytucji, gdzie student powinien się wykazać sprawnością w komunikowaniu się w języku angielskim na poziomie C2 wg ESOKJ.
Efekty uczenia się:
Wiedza (zna i rozumie): sposób funkcjonowania oraz organizację pracy przedsiębiorstwa, w której odbywa się praktyka; rodzaje dokumentacji działalności prowadzonej w przedsiębiorstwie.
Umiejętności (potrafi): posługiwać się językiem angielskim na poziomie C2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego; właściwie określać priorytety służące realizacji zadań, samodzielnie planując i organizując swoją pracę i dokonując samooceny swoich działań; planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w kontekście rozwoju zawodowego.
Kompetencje społeczne (jest gotów do): krytycznej oceny poziomu swoich umiejętności językowych i komunikacyjnych; konsultowania się z ekspertami, by efektywnie rozwiązywać problemy podczas wykonywania zadań poleconych przez opiekuna praktyki z ramienia instytucji; podjęcia pracy zawodowej, w tym samozatrudnienia, z wykorzystaniem języka angielskiego; przestrzegania zasad i norm etycznych w działalności zawodowej, dostrzegania i rozstrzygania dylematów związanych z pracą, w której wykorzystuje się język angielski; podejmowania wyzwań zawodowych w reakcji na zmieniające się potrzeby rynku.
Forma prowadzenia zajęć: praktyka.